pondělí 16. listopadu 2009

Cena PR služeb neklesá. Tedy na papíře


Podle aktuální zprávy Asociace Public Relations Agentur (APRA) nemá krize na ceny PR služeb zatím výrazný vliv. Vyplývá to z průzkumu, který APRA provedla v září mezi svými členy. Tolik PR, nyní realita.
Jak potvrzují četné tendry, kterých je na podzim víc než spadaného listí, průzkumem zjištěná průměrná sazba 2451 Kč za hodinu práce account managera je většinou zcela nekonkurenceschopná. Standardní ceníky se sice nezměnily, ale zato agentury přichází se speciálními slevami a bonusy. Výsledkem je cena výrazně nižší, mnohdy už na hraně reálných nákladů. Agentury se tak v nejisté době, kdy se marketingové rozpočty nepředvídatelně měnily, začaly samy cenově podbízet. Devalvovaly hodnotu vlastní práce a pokřivily trh.
V době, kdy hlavním tématem píáristů je „jak si ukousnout z marketingového koláče co nejvíc“, je to smutné zjištění. Na jedné straně příležitost prosadit PR na úkor jiných (dražších) komunikačních oborů, na druhé neschopnost udržet vlastní kredit konzultantů a hodnoty dobrého PR vůbec. Žádný objektivní důvod ke snižování sazby totiž není. Relevantní by byl zvýšený tlak na efektivitu a výsledky, důslednější analýza přínosu PR a maximální synergie s dalšími komunikačními disciplínami. Do popředí se ale dostala cena a mnozí zadavatelé toho samozřejmě rádi využili.
„PR těží v době krize z toho, že patří mezi nejefektivnější způsoby komunikace a dlouhodobě nabízí nejlepší poměr cena / výkon“, říká APRA. Je škoda, že pro další zlepšení si píáristé vybrali změnu v čitateli.

Žádné komentáře:

Okomentovat