pátek 1. října 2010

Soutěže na Facebooku - jak je to s pravidly?


Soutěže na Facebooku jsou jedním z nejoblíbenějších nástrojů (nejen) pro rekrutaci fanoušků vůbec. V drtivé většině ale probíhají v rozporu s pravidly Facebooku. O jaká pravidla jde a jak je dodržet, přednášel na PR Fóru Pavel Prouza z BrandzFriendz. Jak to tedy je?
Nejčastěji porušovaným pravidlem je, že soutěžit se nesmí na zdech Facebook stránek a soutěž nesmí ani vyžadovat jakoukoliv aktivitu fanoušků na stránce. Oblíbené vkládání videí, fotek, komentářů, lajků apod. je tedy bohužel – na zdech FB stránek – už passé.
Soutěže proto musí probíhat v rámci aplikací vytvořených třetími stranami a tyto soutěžní aplikace musí Facebook předem schválit – a to písemně. Schválená aplikace pak může být umístěna i ve speciální záložce na Facebook stránce. Až posud to není zas tak obtížné, byť tvorba aplikace s sebou nese přeci jen finanční náklady „navíc“. Aby vám ale aplikaci FB schválil, je třeba mít fungující business account u Facebooku a díky němu svého obchodního zástupce. K tomu je ovšem třeba utrácet dlouhodobě poměrně velké částky za Facebook reklamu. Schvalovací proces pak u soutěžních aplikací probíhá většinou maximálně v řádu několika dní. Pokud svého obchodního zástupce nemáte, povolení pravděpodobně nedostanete, a bude lepší požadovat po dodavateli aplikace, aby její schválení rovnou zajistil.
Pro úplnost doplňme, že soutěže nesmí propagovat gambling, tabákové výrobky, zbraně, léky na předpis nebo pohonné hmoty. Výhra ani její součást nesmí obsahovat alkohol, tabákové výrobky, mléčné výrobky, zbraně nebo léky na předpis. V případě losování nesmí být účast v soutěži podmíněna nákupem produktu nebo služby. A všechny soutěže na Facebooku musejí být určeny pouze pro osoby starší 18 let.
Nedodržování pravidel může vyústit nejen ve smazání Facebook stránky, profilu administrátora nebo neschválené aplikace, ale hlavně může vážně poškodit celou vaši kampaň nebo pověst.
Více o soutěžích a pravidlech naleznete tady a tady.

Žádné komentáře:

Okomentovat