úterý 26. října 2010

The Social Network – film (nejen) o Facebooku

Díky BrandzFriendz a jejich pozvánce na předpremiéru (díky!) jsem si mohl čekání na novinku The Social Network o týden zkrátit. Recenzenti se předhánějí v superlativech, hovoří se o „filmu roku“, nezřídka je film hodnocen 100 %, takže moje očekávání bylo samozřejmě veliké. A teď nevím, co si myslet.

Celkový dojem rozhodně dobrý. Přestože se úvod trochu vleče, brzy film nabere rychlý spád a dvě hodinky utečou jako voda. Příběh se rozvíjí, vtáhne vás do děje a dá vám na výběr spoustu hrdinů. Trochu překvapivě si moje sympatie vysloužili mnozí, ale Mark Zuckerberg mezi nimi nebyl. Sean Parker, zakladatel Napsteru, zpočátku ano, brzy je ale ztratil. A hlavním hrdinou se tak stává – alespoň pro mne – hlavně CFO Eduard Saverin. S postupujícím časem je film lepší a lepší, jste zvědaví na závěrečné rozuzlení... a ono nepřijde. Neslaný nemastný závěr ve stylu Příběhů kriminalistiky (pár titulků jak to vlastně dopadlo) přinutil některé z nás sedět v kině až do konce závěrečných titulků s tím, že třeba ještě nějaký dodatek bude. Nebyl, můžete jít klidně hned domů. Film určitě stojí za to vidět. Ale 100 %? Fakt ne. Filmem roku bude Harry Potter :-)
Mark Zuckerberg se nechal slyšet, že se mu film nelíbí a že s hlavním hrdinou mnoho společného nemá. Nedivím se. A nejde ani o to, jestli Facebook skutečně vymyslel proto, aby „mohl balit holky“ a jestli za skvělým nápadem stojí zhrzená láska. Marka film nestaví do příznivého světla z úplně jiných důvodů – protože tak trochu svojí vizi propadne a je ochoten její realizaci obětovat všechno.

Pro ty, kteří se bojí toho, že film o Facebooku bude moc jenom o Facebooku, můžu uklidnit. Je to spíš film o tom, jak se taky může zrodit dobrý nápad, kolik se při jeho realizaci přiživí vykuků a jak vás nakonec může připravit o nejlepšího přítele. Byť z vás udělá nejmladšího miliardáře na světě.

Žádné komentáře:

Okomentovat